Pàgines

18 de set. 2013

Experiències UB: La Central del Circ

Divendres passat, es va inaugurar el Màster Universitari de Gestió Cultural a la Central del Circ.
Volem compartir amb tots vosaltres les experiències dels alumnes!

Fotografia de Rosa Colell

Alice Pernes: "¡Aquí no encontraras ninguna carpa colorada ni felinos rugiendo! Como en un paisaje surrealista  se plantea frente al mar un edificio moderno dedicado a un arte cuyas origines se pierden en la noche de los tiempos. Una vez te adentras en el interior, lo que se parecía al principio a un presentación formal va a volverse una experiencia única. Cuatro horas para compartir la vida de los residentes del circo: encontrar su equilibrio, buscar sus límites.... para acabar descubriendo los rincones del edificio guiado por el poder expresivo de un payaso loco."



Fotografia de Rosa Colell

Albert Carles Ordi i Palomo: "Visitar La Central del Circ ha sigut, essencialment, per a mi, una experiència. I no és que se'n puguin tenir masses, d'experiències, a la vida. En general, no fem més que assajar “delicats equilibris sense mans” al voltant de la “Torre de lesHores”, i rarament som capaços de veure-hi amb els ulls clucs, el que seria una experiència. Però a vegades, inesperadament, hi veiem, i ja no ens cal tramuntar muntanyes, car són de sobte en nosaltres, o nosaltres mateixos que ens hem fet elles. Doncs bé, tant l'espectacle d'en Marcel com les activitats que vam dur a terme amb els altres professionals del circ ens varen ensenyar, de dins estant, què és això del circ, o millor dit, què podria ser—, i quina experiència humana esdevé entre aquestes persones que dediquen la vida sencera al qüestionament de la veritat i la força de la gravetat. I quina cosa més absurda, dedicar la vida a qüestionar-la! Potser sí, però potser és que només l'absurditat permet el bell silenci del qui hi veu clar. Com a gestor culturals en formació que som i, per tant, com aquelles persones que en un futur incert haurem d'ajudar a aquests creadors a poder seguir realitzant les seves obres dins d'un mercat cada cop més complicat, el poder compartir amb ells l'experiència que els mou a viure i a sentir com a professionals del circ, ha sigut quelcom del tot enriquidor no només per a nosaltres, sinó que, segurament, també per a ells. I és que el fet és que, si el que pretenem és que entre el gestor cultural i l'artista hi hagi cooperació, que no competència, aleshores el més essencial de tot és crear l'empatia necessària a tal fi. I això, evidentment, només és possible a través de compartir les experiències més íntimes i sinceres que ens construeixen a tots nosaltres."

Fotografia de Rosa Colell
Paula Vallejo:  "Divendres passat a la Central del Circ vam assistir a una xerrada que va resultar ser un monòleg. O, més aviat, un acte de poesia.

Un personatge multilingüe, nassut i despentinat es llença brutalment contra una caixa amb rodes que topa amb el micròfon i, tres dits abans no toqui a terra, l’aconsegueix aturar; per deixar-lo caure dos segons més tard.
Així és com Marcel Escolano ens va definir què és el circ alhora que, sense adonar-se’n, ens feia també una reflexió vital.

Conegut com el lloc on tot és possible, on regna la imaginació i on trobem una colla de personatges perduts, sense saber què fan allà.
Una disciplina que es regeix per l’etern joc d’oposats, per l’equilibri entre dues forces que no tenen sentit l’una sense l’altra.
Un mètode: el risc. La saviesa popular diu que qui no s’arrisca no pisca. L’única manera de sortir-se’n és deixar enrere les pors, assumir els errors i tornar-se a aixecar després de caure.
Una barreja del rigor de la maduresa i la inconsciència de la infantesa.
Un espectacle on no hi ha espectadors, tots som partícips.
La possibilitat de no ser el que has de ser. A la fi, una gran metàfora de la vida."



Fotografia de Rosa Colell
Carlota Masvidal Bofill:  "Al Parc del Fòrum, sota el poder del sol de quarts de quatre d’un setembre a Barcelona. Lluny de tot i prop del mar. Enmig de camps de ciment gris, una porta de colors. Cares noves, projectes i futur. L’art del circ. Jugar. Un plaer i un honor compartir emocions, sentiments i poesia amb els professionals de la Central del Circ. Una experiència nova, diferent i enriquidora. En paraules del Marcel: El circ s’amaga dins nostre. I jo dic que, per un moment, l’hem deixat sortir."




Fotografia de Rosa Colell
Najat Tort i Gonzàlez: "D’una manera subtil i amable l’equip de la Central del Circ va acollir-nos per mostrar-nos el seu món. La visita va començar sent descriptiva, amb informacions diverses de com funciona i es gestiona la Central del Circ. A continuació, va aparèixer en escena en Marcel i amb ell el caos ordenat i la improvisació organitzada, que van servir per comprendre millor l’essència del circ des del punt de vista de l’artista. Tot seguit es van iniciar les dinàmiques de grup que van crear un ambient idoni perquè comencessin les presentacions entre nosaltres. Dividits en tres grups vam participar en tres activitats, on la confiança i la diversió van ser pilars fonamentals.
Tot i semblar que el circ i una classe a la universitat no tenen res a veure, a mida que avançava la visita els símils es feien més evidents. Tant en el circ com en els estudis l’entrenament és constant i diari, el treball en equip es essencial per assolir grans projectes i la innovació és clau per tenir èxit."


Fotografia de Rosa Colell
Xavier Torrens, professor de Política Cultural: "És una emoció ètica i un plaer estètic inaugurar el màster de Gestió Cultural de la UB a la Central del Circ de Barcelona. És emoció ètica perquè ens vàrem apropar a una de les arts potser més oblidades i invisibles pels adults, a excepció feta de pares i mares amb criatures. Un començament així del màster és fer palès els valors del propi màster fent visible allò invisible en la cultura, com ara el circ. Tanmateix, és un plaer estètic perquè dur a terme la presentació de tots plegats, professorat i alumnat, mitjançant una mena de taller circense ha assolit que el curs s'endegui amb el lirisme propi dels artistes, tant necessari a vegades pel tecnicisme dels gestors culturals". 


Podeu veure la resta de les fotografies al nostre facebook!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada